پرداخت پول در معاملات مسكن در چند مرحله انجام ميشود و تفاوتي بين خريد، رهن يا اجاره خانه وجود ندارد. در اين نوشتار به بررسي روش هاي پرداخت وجه در قبال خريد مسكن ميپردازيم.

پرداخت پول خريد خانه يكي از مسائل مهم در معاملات مسكن است. مراحل پرداخت پول خريد خانه بر اساس توافق طرف هاي قرارداد صورت ميگيرد و قوانين و مقررات خاصي در اين مورد وجود ندارد. اما بايد در نظر داشت كه برخي از روش هاي پرداخت مبلغ معامله، امنيت بيشتري دارند و به عنوان عرف پرداخت در خريد ملك شناخته ميشوند. در گذشته بيشتر معاملات به صورت نقد يا با چك شخصي انجام ميشد. با افزايش تورم و كاهش ارزش پول، امكان پرداخت نقدي وجود ندارد. در مورد چك هاي شخصي نيز ممكن است مسائل و مشكلاتي مانند خالي بودن حساب يا كلاهبرداريهاي مختلف به وجود آيد. امروزه روشهاي ديگري براي پرداخت پول پديد آمده است كه اطمينان خاطر بيشتري به خريدار و فروشنده ميدهند. در مجله دلتا به بررسي نحوه و مراحل شرايط پرداخت پول خريد خانه در معاملات مسكن پرداخته شده است.
مراحل پرداخت پول در معاملات مسكن چگونه است؟
پرداخت پول در خريد خانه در چند مرحله انجام ميشود و تفاوتي بين خريد، رهن يا اجاره خانه وجود ندارد. در زير به نحوه پرداخت پول در هريك از موارد خريد، رهن و اجاره اشاره شده است.
رهن و اجاره
وقتي مستاجر ملك را انتخاب ميكند و خانه مورد پسند وي واقع ميشود، صاحب خانه و مستاجر به بنگاه معاملات ملكي مراجعه ميكنند. يك مبايعهنامه تنظيم و مقداري از مبلغ قرارداد به عنوان بيعانه به مالك پرداخت ميشود. اين مقدار بستگي به توافق دو طرف دارد. در بسياري موارد يك سوم يا بيست درصد مبلغ قرارداد به عنوان بيعانه پرداخت ميشود و پرداخت بقيه مبلغ به هنگام تحويل كليد موكول خواهد شد. در اين موارد مشاور املاك ، سه نسخه از مبايعه نامه، كه مبلغ بيعانه پرداختي در آن ذكر شده است، تهيه ميكند و به هر يك از طرف هاي قرارداد يك نسخه تحويل داده ميشود و يك نسخه نيز در آژانس املاك آرشيو ميشود.
خريد ملك
پرداخت پول در خريد ملك معمولاً در چند مرحله انجام ميشود. به اين صورت كه در ابتدا خريدار و فروشنده به آژانس املاك مراجعه ميكنند و قرارداد اوليه يا مبايعه نامه را تنظيم ميكنند. در اين حالت نيز مبلغي به عنوان بيعانه با توافق هر دو طرف تعيين و پرداخت ميشود. مبلغ رايج در اين زمينه، همان مبلغ بيست درصد قرارداد يا يك سوم آن است. در مرحله بعد خريدار و فروشنده تاريخي را براي تحويل پول و كليد تعيين ميكنند و مقداري از مبلغ باقيمانده در هنگام تحويل كليد پرداخت ميشود. اين كار معمولا در بنگاه انجام ميشود. در مرحله سوم كل مبلغ باقيمانده در محضر و در هنگام انتقال سند پرداخت ميشود.
روش هاي پرداخت پول خريد خانه :
روش پرداخت پول در معاملات مسكن به توافق طرف هاي قرارداد بستگي دارد اما غالباً اين كار با استفاده از چك انجام ميشود. انواع مختلفي از چك وجود دارد كه برخي از آن ها در معاملات مسكن نيز استفاده ميشوند. در زير به آن ها اشاره شده است.
۱. چك عادي
يكي از روش هاي پرداخت پول در معاملات مسكن، استفاده از چك عادي است. منظور از چك عادي، چك هايي است كه صاحب حساب جاري صادر ميكند و به طلبكار خود يا براي خريد اجناس مختلف ارائه ميدهد. اين چك ممكن است به نام شخص طلبكار يا در وجه حامل صادر شود. اين گونه چك ها به خودي خود اعتباري ندارند و از صاحب حساب اعتبار ميگيرند. يكي از معايب و خطرات معامله با چك هاي معمولي اين است كه اگر در موعد مقرر وجه چك موجود نباشد و چك به هر دليلي پاس نشود، فرد دچار دردسرهاي فراواني خواهد شد. زيرا برگشت زدن چك و انجام اقدامات قانوني لازم، وقت بسياري ميخواهد و در نهايت ممكن است دارنده چك نتواند مبلغ را دريافت كنيد.
۲. چك بانكي تضمين شده
چك بانكي تضمين شده، كه به عنوان چك رمزدار نيز شناخته ميشود، توسط يك بانك و به عهده همان بانك صادر ميشود. در واقع بانك پرداخت شدن اين چك را تضمين ميكند و با پول نقد تفاوتي ندارد. شخص با داشتن اين نوع چك ميتواند به هر يك از شعب بانك صادركننده در هر شهري مراجعه و مبلغ را دريافت كنيد. يكي از مهمترين مزاياي چك تضمين شده اين است كه با فوت يا ورشكستگي صاحب حساب در پرداخت آن مشكلي ايجاد نميشود و دارنده چك به هر حال مبلغ را دريافت خواهد كرد. و اين درجه از امنيت چك باعث ميشود اين نوع چك ها در كليه معاملات و خصوصاً معاملات بانكي رواج داشته باشند.
معايب چك تضمين شده چيست؟
اگر چك بانكي مفقود شود، شخص دريافت كننده بايد بلافاصله به بانك اطلاع دهد و جلوي پرداخت آن را بگيرد. در غير اين صورت هر كسي كه چك را پيدا كند ميتواند نسبت به نقد كردن آن اقدام كند.
چك بين بانكي تضمين شده
تضمين پرداخت مبلغ اين نوع چك نيز به عهده بانك است با اين تفاوت كه در اين نوع، چك به نام طرف معامله و با شماره حساب او صادر ميشود. به اين ترتيب هيچ كس جز شخص دريافت كننده چك نميتواند مبلغ چك را دريافت كند. اين نوع چك را فقط ميتوان به حساب واريز كرد و به صورت نقدي قابل دريافت نيست.
معايب چك بانكي تضمين شده
اگر معامله به هر دليلي به هم بخورد، خريدار بايد به بانك مراجعه و چك را به حساب بخواباند. سپس مبلغ را به فروشنده بازگرداند. اين كار افراد را دچار دردسرهاي فراواني خواهد كرد و اگر خريدار قصد آزار فروشنده را داشته باشد، به راحتي ميتواند اين كار را انجام دهد.
انتقال وجه كارت به كارت
در برخي معاملات ملكي انتقال وجه به صورت كارت به كارت انجام ميشود. البته اين انتقال معمولا براي مبلغ بيعانه انجام ميشود زيرا سقف انتقال وجه كارت به كارت محدود است. با اينكه پرداخت به اين روش كد رهگيري دارد و امكان استعلام از بانك مبدا و مقصد نيز وجود خواهد داشت، روش مطمئني براي پرداخت پول در معاملات مسكن محسوب نميشود.
انتقال وجه از طريق دستگاه كارت خوان (دستگاه پوز)
در برخي موارد، افراد مبلغ بيعانه را از طريق دستگاه كارتخوان موجود در بنگاه پرداخت ميكنند. در اين حالت بنگاه تضمين ميكند مبلغ را به حساب شخص فروشنده واريز كند. در مواردي نيز خريدار هنگام انتقال سند در محضر، باقيمانده مبلغ معامله را از طريق دستگاه كارتخوان موجود در محضر پرداخت ميكند. در اين حالت نيز محضر متعهد ميشود پول را به حساب فروشنده واريز كند. در واقع ميتوان گفت در مواردي كه فروشنده با صاحب بنگاه يا محضر آشنايي دارد و اعتماد كامل وجود داشته باشد اقدام به اين عمل ميكند اما بايد در نظر داشت كه كه اين روش نيز امنيت لازم را براي پرداخت پول در معاملات ندارد.
مراحل پراخت پول خريد خانه وامدار
مراحل پرداخت پول در مورد خانه هايي كه وامدار هستند كمي متفاوت است. ملك وامدار، ملكي است كه فروشنده براي خريد آن از بانك وام گرفته و قبل از تسويه حساب با بانك، قصد فروش خانه را دارد. در اين صورت سند ملك در گرو بانك است و تا زمان پرداخت كامل اقساط امكان انتقال سند وجود ندارد. در اين موارد يا فروشنده بايد مبلغ وام را به صورت كامل به بانك بپردازد و سند را آزاد كند، كه اين كار بسياري اوقات به صرفه نيست، يا اينكه بايد خانه را به صورت قولنامهاي و با وكالت بلاعزل خريداري كرد. در اين شرايط امكان انتقال وام وجود دارد. به اين صورت كه فروشنده و خريدار به بانك مراجعه ميكنند و پس از پر كردن فرم هاي مربوطه، وام از فروشنده به خريدار انتقال مييابد. به اين ترتيب خريدار بخشي از مبلغ خانه را به فروشنده پرداخت ميكند و بخش ديگر را طي اقساطي به بانك پرداخت خواهد كرد. شايان ذكر است كه هنگام انتقال وام، با توجه به نوع وام دريافتي، مبلغي بين يك تا ده درصد از وام بايد به صورت يكجا به بانك پرداخت شود كه در نهايت اين مقدار از كل مبلغ وام كسر خواهد شد.
مطالب بيشتر در مجله حقوقي دلتا...
برچسب:
بازدید: <~PostViwe~>